Ciasto dupa pawiana
Ciasto dupa pawiana to deser o śmiesznej nazwie i cudownym smaku. Jest bardzo delikatne, lekkie i puszyste, moim zdaniem to idealny deser na lato. Fajnie sprawdzi się podczas rodzinnych przyjęć, szczególnie najmłodsi się nim zachwycają.
Przepis na ciasto dupa pawiana jest bardzo prosty a samo ciasto szybkie i łatwe do zrobienia. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoją rodzinę i gości, ciasto dupa pawiana będzie idealnym wyborem!
PRZEPIS NA CIASTO DUPA PAWIANA
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka rozmiar L
- 80 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Masa
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 ml gorącej wody
- 600 g serków homogenizowanych
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 12 mini ciepłych lodów
- 750 ml gorącej wody
Wykonanie
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania szklistej i puszystej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim. Na koniec dodać łyżkę oleju. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 20 minut do suchego patyczka.
- Do 150 ml gorącej wody wsypać galaretkę cytrynową i brzoskwiniową, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, dodać serki homogenizowane i zmiksować do połączenia składników. Pod koniec, mieszając rózgą kuchenną wlewać płynną galaretkę. Masę przełożyć na przestygnięty biszkopt i pociskać w nią ciepłe lody. Całość wstawić do lodówki do stężenia.
- W 750 ml gorącej wody rozpuścić galaretki brzoskwiniowe, odstawić do lekkiego stężenia. Galaretkę wyłożyć na ciasto, wstawić do lodówki do stężenia.