Ciasto dupa pawiana

Ciasto dupa pawiana

Ciasto dupa pawiana to deser o śmiesznej nazwie i cudownym smaku. Jest bardzo delikatne, lekkie i puszyste, moim zdaniem to idealny deser na lato. Fajnie sprawdzi się podczas rodzinnych przyjęć, szczególnie najmłodsi się nim zachwycają.

Przepis na ciasto dupa pawiana jest bardzo prosty a samo ciasto szybkie i łatwe do zrobienia. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoją rodzinę i gości, ciasto dupa pawiana będzie idealnym wyborem!

PRZEPIS NA CIASTO DUPA PAWIANA

Składniki

Biszkopt

  • 3 jajka rozmiar L
  • 80 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Masa

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 ml gorącej wody
  • 600 g serków homogenizowanych
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Dodatkowo

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 12 mini ciepłych lodów
  • 750 ml gorącej wody

Wykonanie

  1. Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania szklistej i puszystej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim. Na koniec dodać łyżkę oleju. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 20 minut do suchego patyczka.

  2. Do 150 ml gorącej wody wsypać galaretkę cytrynową i brzoskwiniową, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, dodać serki homogenizowane i zmiksować do połączenia składników. Pod koniec, mieszając rózgą kuchenną wlewać płynną galaretkę. Masę przełożyć na przestygnięty biszkopt i pociskać w nią ciepłe lody. Całość wstawić do lodówki do stężenia. 

  3. W 750 ml gorącej wody rozpuścić galaretki brzoskwiniowe, odstawić do lekkiego stężenia. Galaretkę wyłożyć na ciasto, wstawić do lodówki do stężenia. 
Ciasto dupa pawiana przepis
Przepis na ciasto dupa pawiana
Ciasto dupa pawiana przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × dwa =