Domowe proziaki

Domowe proziaki, inaczej zwane jako placki sodowe, to bardzo smaczna przekąska, którą z pewnością większość z Was kojarzy z czasów dzieciństwa. Na pewno pamiętacie, jak babcie piekły proziaki na starych piecach kaflowych, które jeszcze można spotkać w niektórych domach. Niestety bardzo mało osób posiada takie piece, a czasem nachodzi nas ochota na domowe proziaki. Co wówczas zrobić?

Polecam Wam przepis na pyszne proziaki z patelni, które są bardzo smaczne a dodatkowo bardzo łatwe w przygotowaniu. Chcecie zobaczyć jak je przygotować? Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA DOMOWE PROZIAKI

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 ml kwaśnego mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Wykonanie

  • Mąkę mieszamy z solą i sodą. Następnie dodajemy jajko, cukier oraz maślankę.
  • Wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką.
  • Następnie odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego kulkę, a następnie spłaszczamy dłonią, na grubość ok. 1 cm.
  • Przygotowane placki odkładamy na 20 minut i przykrywamy ściereczką.
  • W międzyczasie rozgrzewamy patelnię, na średniej mocy palnika. Na nagrzaną patelnie wykładamy placki, następnie zmniejszamy gaz i pieczemy 12-15 minut, co jakiś czas obracając z jednej strony na drugą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.