Ciasto Bąbelek

Ciasto bąbelek to bardzo smaczny deser, zaliczany do grupy ciast bez pieczenia. Jest bardzo szybki i przede wszystkim łatwy w przygotowaniu, a swoim smakiem zachwyci nie jednego gościa.

Urok tego ciasta to galaretka z bąbelkami, które powstają podczas energicznego wymieszania lekko tężejącej galaretki. Stąd też wywodzi się nazwa ciasta.

Ciasto bąbelek składa się z herbatnikowego spodu, sernikowej masy oraz przeźroczystej galaretki z dodatkiem borówek. Całość smakuje naprawdę bardzo ciekawie. Ciasto jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Koniecznie musicie skosztować tego „wypieku”.

PRZEPIS NA CIASTO BĄBELEK

Składniki

MASA SEROWA

  • 1 kg sera z wiaderka (u mnie niebieski President)
  • 2 galaretki przeźroczyste
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 ml wrzątku

GALARETKA

  • 2 galaretki przeźroczyste
  • 800 ml wody

DODATKOWO

  • ok. 160 g herbatników maślanych
  • 500 g borówek

Wykonanie

  • Dwie galaretki przeźroczyste rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Odstawić, aby przestygły.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodawać stopniowo ser z wiaderka. Pod koniec ubijania małym strumieniem wlewać przestygniętą galaretkę.
  • Blaszkę o wymiarach 24×36 cm wyścielić folią spożywczą. Na spód ułożyć warstwę herbatników. Przygotowaną masę rozprowadzić na ciastkach. Masa zaraz po przygotowaniu może być bardzo rzadka, wówczas należy chwilkę odczekać, aby zaczęła tężec i wówczas rozporządzić ją na ciastkach. Ciasto wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Pozostałe dwie galaretki przeźroczyste rozpuścić w 800 ml wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy galaretka będzie lekko stężała wymieszać ją energicznie przy pomocy łyżki, co spowoduje, że powstaną w niej małe bąbelki.
  • Na stężałą masę ułożyć borówki a na nie rozprowadzić galaretkę. Całość wstawić do stężenia do lodówki na kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *