Ciasto z malinami i galaretką

Ciasto malinowe

Błyskawiczne ciasto malinowe z puszystym kremem i galaretką. Idealne na każdą okazję! Do jego przygotowania potrzeba kilku prostych składników. Puszysty biszkopt z dodatkiem delikatnej masy i galaretki z malinami to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ciasto malinowe jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a znika z talerza w mgnieniu oka. Polecam Wam wypróbować przepis, z pewnością będziecie zachwyceni smakiem tego wypieku.

PRZEPIS NA CIASTO Z MALINAMI I GALARETKĄ

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

MASA ŚMIETANOWA

  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

DODATKOWO

  • 2 galaretki o smaku malinowym 
  • maliny

Wykonanie

  • Białka ubić na sztywno. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku.
  • Kolejno dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, po czym delikatnie mieszamy.

  • Gotową masę przekładamy do blaszki o wymiarach 25×40 cm.

  • Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.

  • Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietan-fixem. Do masy dodajmy 2 garście malin.

  • Masę wykładamy na upieczony i przestudzony biszkopt. Na śmietanie układamy około 2-3 garście malin.

  • Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody. Tężejące galaretki wylewamy na masę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto malinowe z galaretką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 + trzynaście =