Ciasteczka twarogowe
Prosty i szybki przepis na pyszne ciasteczka twarogowe – to idealna przekąska dla miłośników kruchych ciasteczek i nie tylko. Dodany do ciasta twaróg sprawia, że ciasteczka mają fajny smak i ciekawą teksturę. Jednocześnie są sycące i pełnowartościowe, ponieważ zawierają dużo białka.
Przepis na kruche ciasteczka twarogowe jest niesamowicie prosty a same ciasteczka szybkie do zrobienia. Posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciakom. Zapraszam na przepis!
CIASTECZKA TWAROGOWE – PRZEPIS
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 250 g twarogu chudego
- 250 g masła
- cukier do posypania
Wykonanie
- Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz twaróg. Całość wyrabiamy na ciasto ręcznie lub za pomocą robota.
- Gotowe ciasto formujemy w kulkę, oprószamy mąką, by się nie kleiło i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek na stolnicy, posypanej mąką.
- Z ciasta, za pomocą foremki w kształcie serduszka wykrawamy ciasteczka i wykładamy je na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posypujemy cukrem.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut, do zarumienienia.