Cebulowe bułeczki

Cebulowe bułeczki

Dziś mamy dla Was przepis na pyszne bułeczki tym razem wytrawne, bo z farszem z duszonej cebulki. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Cebulowe bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, cudownie pachną i świetnie smakują. Jeśli szukacie pomysłu na prostą i pyszną przekąskę, cebulowe bułeczki z pewnością przypadną wam do gustu.

CEBULOWE BUŁECZKI PRZEPIS

Składniki / 6 szt.

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 25 g masła
  • 4 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 3-4 duże cebule
  • 1 łyżeczka maku
  • sól
  • pieprz
  • jajko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie

1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy roztopione masło, mleko, cukier, sól oraz suche drożdże. Całość łączymy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinkę do wyrośnięcia.

2. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę podsmażamy pod przykryciem, aby cebulka zmiękła.

3. Z wyrośniętego ciasta robimy wałek i dzielimy go na 6 części. Z każdego z nich formujemy okrągły placek. Na środek każdego placka nakładamy podsmażoną cebulę, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.

4. Placki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je makiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.

Cebulowe bułeczki przepis
bułki cebulowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście − siedem =