Ciasteczka owsiane
Najprostszy przepis na mega chrupiące ciasteczka owsiane. Są bardzo aromatyczne, pięknie pachną, a co najważniejsze można je przygotować w ekspresowym tempie!
Takie ciasteczka owsiane nie dość, że świetnie smakują, to na dodatek są bardzo sycące. Możemy je wzbogacić o ulubione dodatki jak na przykład żurawina, czekolada czy orzechy. Ja tym razem przygotowałam podstawową wersję. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu, bo ciasteczka są rewelacyjne!
CIASTECZKA OWSIANE – PRZEPIS
Składniki
- 200 g płatków owsianych
- 50 g słonecznika
- 50 g sezamu
- 50 g posiekanych orzechów nerkowca
- 70 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- szczypta soli
Wykonanie
- Masło roztopić w rondelku, następnie odstawić do przestygnięcia.
- Do miski przesypać płatki owsiane, sezam, słonecznik, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sól. Całość dokładnie wymieszać.
- Do miski dodać jajka praz roztopione masło. Całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki lub dłońmi.
- Masa ciasteczkowa będzie lepiła się dłoni, dlatego przed formowaniem każdego ciasteczka najlepiej dłonie moczyć w zimnej wodzie. Z otrzymanej masy nabierać porcję wielkości orzecha włoskiego i formować kulkę, następnie ją spłaszczać na grubość ok. 1 cm.
- Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 20 minut do zarumieniania, grzanie góra-dół.
Czy zamiast masła można dodać olej kokosowy?
Nie próbowałam 🙂 Polecam jednak użyć masła