Chrupiący kurczak pod pierzynką

Chrupiący kurczak pod pierzynką

Propozycja na bardzo łatwy i smaczny obiad dla całej rodziny. Soczyste i delikatne mięso w chrupiącej panierce zapiekane pod pierzynką z ogórków korniszonów i sera. Do tego pieczone ziemniaczki lub frytki i pyszny obiad gotowy!

Chrupiący kurczak pod pierzynką to danie obok którego nie da się przejść obojętnie. Oprócz wyśmienitego smaku jest jeszcze jeden plus, otóż to danie robi się naprawdę szybko. Nie wymaga wielu składników i jest bardzo proste w wykonaniu. Koniecznie wypróbujcie!

KURCZAK POD PIERZYNKĄ PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Panierka

  • 250 g płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej

Pierzynka

  • 150 g żółtego sera
  • 4 ogórki korniszony
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie

1. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

2. Mięso przyprawiamy przyprawami z obu stron, następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych.

3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

4. Ser żółty oraz ogórki korniszony ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miseczki, dodajemy majonez i mieszamy do połączenia.

5. Usmażone filety przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek nakładamy przygotowany wcześniej farsz.

6. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez około 15 minut.

filet z kurczaka pod pierzynką
filet z kurczaka zapiekany w piekarniku

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − 2 =