Bitki schabowe w sosie własnym
Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad, a znudziły Wam się tradycyjne mielone, bitki schabowe w sosie własnym będą idealną alternatywą. Duszone mięso, oblane delikatnym sosem smakuje wyśmienicie i z pewnością przypadnie do gustu rodzinie. Taki duszony schab idealnie pasuje do ziemniaków, kopytek, klusek śląskich czy kasz. Bitki schabowe w sosie własnym smakują doskonale od razu po przygotowaniu, a także na drugi dzień – nie ma tutaj dużej różnicy w smaku. Polecam wypróbować!
BITKI SCHABOWE W SOSIE WŁASNYM PRZEPIS
Składniki
- 600 g schabu
- 1 duża cebula
- 400 ml bulionu
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulkę.
2. Schab kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
3. Cebulę przesuwamy na bok i wykładamy plastry schabu. Obsmażamy go z obu stron do zrumienienia.
4. Następnie wlewmy bulion i całość doprawiamy słodką papryką listkiem laurowym i zielem angielskim. Patelnię z zawartością przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godz. i 30 minut, do miękkości mięsa.
5. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody i przelewamy na patelnię. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu.