Bitki schabowe w sosie własnym

Schab duszony w sosie własnym

Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad, a znudziły Wam się tradycyjne mielone, bitki schabowe w sosie własnym będą idealną alternatywą. Duszone mięso, oblane delikatnym sosem smakuje wyśmienicie i z pewnością przypadnie do gustu rodzinie. Taki duszony schab idealnie pasuje do ziemniaków, kopytek, klusek śląskich czy kasz. Bitki schabowe w sosie własnym smakują doskonale od razu po przygotowaniu, a także na drugi dzień – nie ma tutaj dużej różnicy w smaku. Polecam wypróbować!

BITKI SCHABOWE W SOSIE WŁASNYM PRZEPIS

Składniki

  • 600 g schabu
  • 1 duża cebula
  • 400 ml bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulkę.

2. Schab kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

3. Cebulę przesuwamy na bok i wykładamy plastry schabu. Obsmażamy go z obu stron do zrumienienia.

4. Następnie wlewmy bulion i całość doprawiamy słodką papryką listkiem laurowym i zielem angielskim. Patelnię z zawartością przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godz. i 30 minut, do miękkości mięsa.

5. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody i przelewamy na patelnię. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu.

Bitki schabowe w sosie własnym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście − 5 =