Schab duszony w sosie pieczarkowym

Schab duszony w sosie pieczarkowym

Schab duszony w sosie pieczarkowym to świetny pomysł na rodzinny obiad. Taki schab duszony z pieczarkami posmakuje każdemu, jest idealnie kruchy, delikatny i mięciutki. Kremowy i delikatny sos na bazie pieczarek i pora nadaje mu dodatkowego charakteru.

Przepis na schab duszony w sosie pieczarkowy nie jest skomplikowany i nie wymaga dużego nakładu pracy. Danie jest przepyszne i doskonale smakuje nawet odgrzane na drugi dzień. Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

SCHAB DUSZONY W SOSIE PIECZARKOWYM PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 300 g pieczarek
  • 1/2 pora
  • 300 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • tymianek
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Schab oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron.

2. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do wyraźnego zarumienienia.

3. Na osobną patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki i pora. Podsmażamy kilka minut, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek.

4. Podsmażone mięso przekładamy na patelnię z pieczarkami i porem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i całość zalewamy bulionem. Całość dusimy pod przykryciem przez minimum 1 godzinę na małym ogniu.

5. Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki i mieszamy do połączenia. Następnie przelewamy na patelnię z mięsem. Całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Mieszamy do zgęstnienia sosu.

6. Tak przygotowane danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.

schab z pieczarkami
Schab duszony w sosie pieczarkowym przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 18

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 − 4 =