Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym to danie, którego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole. Obok niej jajka faszerowane, babka wielkanocna i mnóstwo innych smakołyków.
Kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym jest bardzo łatwa do zrobienia. Śmiało można ją zaserwować na obiad, niekoniecznie w Wielkanoc. Biała kiełbasa jest bardzo smaczna i aromatyczna. Dodatkowo w wersji pieczonej dużo mniej kaloryczna, niż smażona 🙂
Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym.
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONE W SOSIE CHRZANOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 5-6 surowych białych kiełbasek
- 1 duża cebula
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka
- 125 ml słodkiej śmietanki 18%
- 2 łyżki kwaśniej śmietany 18%
- 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Wykonanie
- Kiełbasę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i postawić na gaz. Powoli podgrzewać na małej mocy palnika, do momentu, aż woda zacznie się gotować. Nie należy doprowadzić do wrzenia, gdyż kiełbasa powinna się jedynie zaparzyć.
- Zaparzoną kiełbasę wyjąć z wody i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przełożyć na patelnię z łyżką masła i podsmażyć na złoty kolor.
- Obie śmietanki wymieszać, dodać chrzan, majeranek, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość przelać na patelnię i dusić przez 2-3 minuty.
- Po upływie 20 minut kiełbasę wyjąć z piekarnika zalać sosem chrzanowym i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 35 minut, do momentu, aż kiełbasa się zarumieni.