Pączki z piekarnika

Tradycyjne pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego i smaży na głębokim tłuszczu. Takie pączki smakują najlepiej. Niestety pączki posiadają dużo kalorii, dlatego też będąc na diecie, nie możemy sobie pozwolić na nie zbyt często.

Idealną alternatywą będą pyszne pączki w odchudzonej wersji, a dokładniej pączki z piekarnika. Robi się je także z drożdżowego ciasta, jednak, zamiast smażyć ich na głębokim tłuszczu, pieczemy je w piekarniku. Są one bardzo smaczne i mniej kaloryczne. Na takie pączki może sobie pozwolić każdy!

Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na pączki z piekarnika z nadzieniem kakaowym. Smakują rewelacyjnie!

Porcja na 2 blachy – ok 45 sztuk 

Składniki

  • 350 ml ciepłego mleka 
  • 14 g  drożdży sypkich 
  • 100 g cukru
  • 2 jaja
  • 650 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli
  •  40 g  miękkiego masła

Nadzienie

  • 400 ml mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • budyń wanilinowy 
  • 2 łyżki kakao Puchatek 

Sposób przygotowania

  1. Mleko lekko podgrzać, tak by nie było zbyt gorące. 

  2. Do mleka wsypać drożdże, łyżkę cukru oraz mąki. Odstawić  na 15 minut do wyrośnięcia.

  3. Na stolnicy umieścić mąkę, cukier, sól, roztopione masło, jajka, oraz zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 h.

  4. Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając jednak 400 ml mleka (zamiast 500) oraz 2 łyżki kakao. 

  5. Ciasto przełożyć na stolnice. Rozwałkować na 0,5-1 cm.

  6. Przy pomocy szklanki wycinać kółeczka. Na każde kółeczko nałożyć sporą łyżeczkę budyniu, zawinąć na kształt pączka.

  7. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić  do wyrośnięcia na 30 minut.

  8. Piec w nagrzanym piekarniku temp. 180ºC, 8 – 10 minut grzanie góra-dół.

Uwaga! Jeśli lubicie bardziej przypieczone pączki, należy zostawić je w piekarniku kilka minut dłużej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *