Surówka z czerwonej kapusty i marchwi

Masz już pomysł na obiad, ale brakuje Ci pomysłu na surówkę? Surówka z czerwonej kapusty i marchwi to idealny dodatek do dań zarówno mięsnych jak i potraw z grilla.

Surówka z czerwonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa, która w dodatku wspaniale smakuje. Czerwona kapusta jest bogata w liczne witaminy i minerały, które posiadają właściwości ochronne i lecznicze. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty i marchwi, który mam dla was, jest bardzo prosty, a surówka smakuje wyśmienicie.

PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY I MARCHWI

Składniki

  • czerwona kapusta – ok. 400 g
  • jabłko – 1 sztuka
  • marchewka – 2 sztuki
  • por – 1/2 sztuki
  • majonez – 2 łyżki
  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Kapustę czerwoną szatkujemy i lekko oprószamy solą. Odstawiamy na 30 minut by zmiękła.

2. Jabłko oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Pora kroimy w półplasterki.

4. Do kapusty dodajemy jabłko, marchewkę, pora oraz jogurt naturalny wymieszany z majonezem i sokiem z cytryny. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 − 3 =