Ananasowiec bez pieczenia
Ananasowiec to pyszne ciasto bez pieczenia, które podbije serce każdego łasucha. Jest bardzo delikatne, aromatyczne i rozpływa się w ustach.
Przepis na ciasto ananasowiec nie jest skomplikowany. To przepis sprawdzony, a ciasto przygotujesz w kilku łatwych krokach. Dodatkowo nie wymaga nawet użycia piekarnika! Ciasto z dodatkiem ananasa pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Możemy zaserwować go na dowolną okazję, mając pewność, że goście będą zachwyceni jego smakiem.
ANANASOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (np. President)
- 100 g czekolady mlecznej
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 120 ml gorącej wody
Masa cappuccino:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
- 4 łyżki cappuccino czekoladowego (proszek)
Dodatkowo:
- puszka ananasów (565 g)
- 15 kakaowych herbatników
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml gorącej wody
Przygotowanie
- Formę o wymiarach 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki kakaowe.
Masa serowa:
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce.
- Ser twarogowy umieścić w misce i zmiksować z cukrem pudrem. Następnie powoli wlać przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę.
- Na koniec wsypać startą czekoladę, zmiksować do połączenia składników. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę do lekkiego stężenia.
Masa cappuccino:
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodać cukier puder, a następnie wsypać proszek cappuccino. Pod koniec wlać żelatynę.
- Gotową masę wyłożyć na ciasto i ponownie całość wstawić na godzinę do lodówki.
Galaretka:
- Sok z ananasa + 500 ml wody podgrzać w rondelku, a następnie rozpuścić w nich galaretki cytrynowe. Odstawić do lekkiego stężenia.
- Krążki ananasa pokroić w kostkę.
- Na ciasto wyłożyć pokrojonego ananasa i całość zalać tężejącą galaretką.
- Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.