Sałatka meksykańska

Spektakularna, kolorowa i niezwykle apetyczna! Sałatka meksykańska przyciąga uwagę wyglądem i zachwyca smakiem.

Sałatka Meksykański Król

Sałatka meksykańska to hit każdej imprezy. Jest idealną opcją na różnego rodzaju domówki, przyjęcia czy spotkania rodzinne. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie prezentuje się na stole.

Skąd pomysł na sałatkę? Inspiracja wzięła się z kuchni meksykańskiej, która słynie z intensywnych smaków i kolorowych składników. Bazą wielu dań jest kukurydza, czerwona fasola, papryka i pomidory – dokładnie tak, jak w naszej sałatce. Do tego chrupiące nachosy, które dodają charakteru całemu daniu. Jeśli szukacie ciekawej przekąski na domową imprezę, sałatka meksykańska będzie idealnym wyborem.

SAŁATKA MEKSYKAŃSKA PRZEPIS

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (wołowe)
  • 500 g pieczarek
  • 20 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150g sera żółtego np. cheddar
  • 1 paczka nachos
  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli

Przygotowanie

  1. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni.

  2. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

  3. Po ok. 10 minutach duszenia mięsa dodajemy cebulę. Kiedy mięso z cebulą będą już gotowe, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

  4. Pieczarki kroimy w półplasterki i podduszamy na łyżce masła z odrobiną soli i pieprzu.

  5. Sałatę rwiemy na drobniejsze kawałki i umieszczamy na dnie salaterki.

  6. Kolejna warstwa to mięso.

  7. Na mięsie umieszczamy odcedzoną z zalewy kukurydzę.

  8. Fasolę również odcedzamy i układamy w salaterce na kukurydzy.

  9. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i układamy na fasoli.

  10. Na pomidorkach układamy wystudzone pieczarki.

  11. Sos powstały po połączeniu jogurtu z majonezem i przyprawami (sól, pieprz, chilli) rozsmarowujemy na warstwie pieczarek.

  12. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozkładamy na sosie.

  13. Nachosy układamy dookoła salaterki. Pozostałe rozdrabniamy i dekorujemy górną warstwę sałatki.

Polecamy sprawdzić również nasze inne imprezowe sałatki: sałatka król imprezy, sałatka z chipsami, sałatka domówka.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 27

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × 5 =