Zupa z mięsem mielonym i tortellini
Fantastyczna i treściwa zupa z mięsem mielonym i małymi pierożkami tortellini. Bogata w warzywa i pełna aromatu zupa, która podbije serce każdego, kto jej spróbuje!
Zupa z mięsem mielonym i tortellini jest prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna. Doskonale sprawdzi się na obiad i zasyci na długo. Jeżeli brakuje Wam pomysłu na szybki obiad, polecam serdecznie wypróbować ten przepis.
ZUPA Z MIĘSEM MIELONYM I TORTELLINI PRZEPIS
Czas przygotowania: do 60 minut | Liczba porcji: 4
Składniki
- 250 g pierożków tortellini z nadzieniem serowym
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany do zup 18%
- 2 l bulionu
- 1 łyżka masła
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Przygotowanie
1. Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na łyżce masła. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Warzywa wrzucić na patelnię z cebulą i podsmażyć przez 10 minut.
3. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Podsmażyć na osobnej patelni na odrobinie tłuszczu.
4. Do dużego garnka przełożyć podsmażone warzywa oraz mięso. Całość zalać bulionem i dusić przez 30 minut pod przykryciem.
5. W międzyczasie ugotować pierożki tortellini w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
6. Do zupy wlać zblendowane pomidory z puszki, dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę soli pieprzu oraz chilli. Całość gotować jeszcze przez 10 minut.
7. Na koniec do zupy przełożyć tortellini i wlać śmietanę. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty.