Gnocchi z gorgonzolą i szpinakiem

Gnocchi z gorgonzolą i szpinakiem

Pyszne i sycące gnocchi z gorgonzolą i szpinakiem to idealnie danie obiadowe. Kremowy sos świetnie pasuje do włoskich klusek gnocchi oraz szpinaku. Wszystkie składniki tego dania idealnie się ze soba komponują, tworząc ciekawą kompozycję smakową.

Gnocchi z gorgonzolą i szpinakiem to bardzo smaczne, ale także szybkie w przygotowaniu danie. Całość można przygotować w dosłownie 15 minut! Dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu!

PRZEPIS NA GNOCCHI ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ

Składniki

  • 250 g gnocchi
  • 1 mała gruszka
  • 1 cebula
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 100 ml mleka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1 garść orzeszków ziemnych
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie

  • Gnocchi ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, w osolonej wodzie.
  • Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodać szpinak i dusić do momentu, aż zmniejszy swoją objętość.
  • Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
  • Gruszkę obrać i pokroić w kosteczkę.
  • Gruszkę oraz suszone pomidory przełożyć na patelnię. Dusić przez kilka minut.
  • Następnie na patelnię przełożyć pokrojoną w kostkę gorgonzolę oraz wlać śmietankę, wymieszaną z mlekiem. Całość wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia sosu. W międzyczasie doprawić szczyptą chilli oraz pieprzu.
  • Do sosu przełożyć ugotowane gnocchi i podgrzewać kilka minut. Pod koniec dodać orzeszki ziemne.
Gnocchi z gorgonzolą i szpinakiem przepis
przepis na gnocchi z gorgonzolą i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

sześć + 20 =