Kotleciki z farszu do pierogów ruskich

Kotleciki z farszu do pierogów ruskich

Kotleciki z farszu do pierogów ruskich to idealna alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Do ich przygotowania można użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Jeśli ich nie mamy, można także ugotować świeże ziemniaki.

Kotlety ruskie w chrupiącej panierce to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Sekretem idealnych kotletów jest to, że należy je dość mocno doprawić. Jeśli tego nie zrobimy, będą mdłe i niesmaczne. Powinny być wyraziste w smaku. Pamiętajcie także, by dodawać do ziemniaków pozostałe składniki, gdy te będą już całkowicie zimne. W innym wypadku kotlety będą się rozwalać na patelni podczas smażenia.

Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników pierogów i nie tylko na pyszne kotleciki ruskie, które są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA KOTLECIKI Z FARSZU DO PIEROGÓW RUSKICH

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g sera półtłustego typu łezka (można dać więcej)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Ziemniaki obrać, umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować z dodatkiem soli. Kolejno odcedzić, dokładnie wytłuc i pozostawić do przestygnięcia. 
  • Pokrojoną w kosteczkę cebule podsmażyć na odrobinie masła. 
  • Do przestygniętych ziemniaków dodać cebulę, ser oraz przyprawy. Kolejno wbić jedno jajko oraz dodać łyżkę bułki tartej. Wymieszać.
  • Na talerzu rozbełtać jajko przy użyciu widelca, na drugim talerzu umieścić bułkę tartą. 
  • Na patelni rozgrzać olej. 
  • Z przygotowanej masy ziemniaczanej formować kotlety, obtaczać w jajku i bułce. 
  • Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. 
Kotlety z farszu do pierogów ruskich
Kotlety ruskie
Kotlety ruskie przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.