Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni to królowa pośród rozgrzewających i kremowych zup. Ma bogaty aromat i piękny, pomarańczowy kolor. Zupa z dyni jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa, idealna dla dzieci jak i dorosłych.
Zupa krem z dyni jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Z pewnością posmakuje miłośników kremowych zup.
PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z DYNI
Składniki
- 500 g dyni – waga po obraniu
- 200 g ziemniaków – waga po obraniu
- 25 g masła
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- szczypała chilli
- 1/2 puszki pomidorów z puszki – dowolnych
- 2 szklanki wody
- kostka rosołowa
- 1 szklanka mleka 2%
Przygotowanie
- Dynię obrać ze skórki i usunąć nasiona. Dynię pokroić w kosteczkę. Ziemniaki obrać i również pokroić kostkę.
- W garnku, w którym będziemy gotować zupę najpierw usmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebule i czosnek. Gdy produkty się zeszklą dodać dynię i ziemniaki, doprawić przyprawami z przepisu. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
- Wlać wodę z rozpuszczoną kostką rosołową.
- Pomidory z puszki dodać do gotującej się zupy.
- Zupę gotować jeszcze przez 10 minut. Zmiksować przy użyciu blendera z dodatkiem mleka.
- Podawać z łyżką śmietany i prażonym słonecznikiem.

