Kurczak duszony w porach

Kurczak duszony w porach

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię pora, w każdej postaci. W sałatkach, przekąskach, zupach i daniach obiadowych. Tym razem zagościł u nas kurczak duszony w porach, w którym zakochałam się zaraz po skosztowaniu.

Całe danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie. Całość zajmuje około 25 minut. Zaserwowałam go z ryżem i do tego oczywiście surówka colesław.

Kurczak duszony w porach to danie warte przygotowania i polecenia. Jest naprawdę pyszne! Zapraszam do zapoznania się z przepisem! Poniżej dokładnie opisałam, jak przygotować kurczaka w porach. Miłego gotowania!

KURCZAK DUSZONY W PORACH – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml mleka
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chilli w płatkach
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia

Wykonanie

  1. Fileta z kurczaka oczyszczamy z błonek i chrząstek. Kroimy na małe kotleciki. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry. Podsmażamy z obu stron na złoty kolor, na odrobinie oliwy.

  2. Na osobnej patelni roztapiamy odrobinę masła. W międzyczasie pora kroimy w półkrążki i przekładamy na patelnię z masłem. Czosnek kroimy w plasterki, przekładamy na patelnię z porem, całość razem podsmażamy.

  3. Na patelnię wlewamy mleko oraz śmietankę, dodajemy kurkumę, curry, sól oraz pieprz, mieszamy.

  4. Przekładamy podsmażonego kurczaka i dusimy kilka minut, delikatnie mieszając co jakiś czas.

  5. Gotowe danie posypujemy świeżą bazylią oraz płatkami chilli.
Kurczak w sosie porowym
Kurczak w sosie z pora

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × pięć =