Kurczak duszony w porach
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię pora, w każdej postaci. W sałatkach, przekąskach, zupach i daniach obiadowych. Tym razem zagościł u nas kurczak duszony w porach, w którym zakochałam się zaraz po skosztowaniu.
Całe danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie. Całość zajmuje około 25 minut. Zaserwowałam go z ryżem i do tego oczywiście surówka colesław.
Kurczak duszony w porach to danie warte przygotowania i polecenia. Jest naprawdę pyszne! Zapraszam do zapoznania się z przepisem! Poniżej dokładnie opisałam, jak przygotować kurczaka w porach. Miłego gotowania!
KURCZAK DUSZONY W PORACH – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 por
- 1 łyżka masła
- 50 ml mleka
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki chilli w płatkach
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
Wykonanie
- Fileta z kurczaka oczyszczamy z błonek i chrząstek. Kroimy na małe kotleciki. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry. Podsmażamy z obu stron na złoty kolor, na odrobinie oliwy.
- Na osobnej patelni roztapiamy odrobinę masła. W międzyczasie pora kroimy w półkrążki i przekładamy na patelnię z masłem. Czosnek kroimy w plasterki, przekładamy na patelnię z porem, całość razem podsmażamy.
- Na patelnię wlewamy mleko oraz śmietankę, dodajemy kurkumę, curry, sól oraz pieprz, mieszamy.
- Przekładamy podsmażonego kurczaka i dusimy kilka minut, delikatnie mieszając co jakiś czas.
- Gotowe danie posypujemy świeżą bazylią oraz płatkami chilli.