Zapiekanka z kurczakiem i serem pleśniowym
Szukacie pomysłu na smaczny i nietuzinkowy obiad? Zapiekanka z kurczakiem i serem pleśniowym będzie idealnym wyborem!
Ta zapiekanka smakuje naprawdę obłędnie niczym z drogiej restauracji. Bardzo często szykuję ją na kolację, kiedy odwiedzają nas znajomi. Zapiekanka z kurczakiem i serem pleśniowym jest bardzo prosta w przygotowaniu, świetnie smakuje i z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 150 g świeżego szpinaku
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 150 g makaronu
- 1 gruszka
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 50 słodkiej śmietanki kremówki
- garść orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażyć na złoty kolor.
- Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć na patelnię i podsmażyć. Dodać szpinak i dusić kilka minut aż zmniejszy swoją objętość.
- Ser pleśniowy, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię ze szpinakiem. Dusić kilka minut, następnie wlać śmietankę kremówkę i chwilkę razem podgrzewać, do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
- Suszone pomidory oraz obraną gruszkę pokroić w kostkę.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron, następnie kurczaka, gruszkę, a na koniec zawartość patelni. Wierzch udekorować suszonymi pomidorami.
- Zapiekankę posypać tartym parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 25 minut.