Zapiekanka tostowa
Zapiekanka tostowa z szynką i serem to wspaniały pomysł na pyszny obiad lub kolację. Danie jest bardzo smaczne i zasmakuje każdemu, w końcu kto nie lubi tostów? Zapiekanka na chlebie tostowym nie tylko wygląda apetycznie ale i tak samo smakuje. Proste, ale dobrze dobrane składniki w tym daniu dają niesamowity rezultat. Już dzisiaj przygotuj to danie w domu i zaskocz swoich bliskich!
ZAPIEKANKA TOSTOWA – PRZEPIS
Składniki
- 200 g sera żółtego w kawałku
- 200 g szynki w plastrach
- 300 g pieczarek
- 100 ml śmietany
- 3 jaja
- 10 kromek chleba tostowego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 pora
- 1/2 puszki kukurydzy
- sól, pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie
1. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i poddusić na maśle.
2. Ser żółty zetrzeć na tarce. 1/3 odłożyć do posypania wierzchu zapiekanki. Pozostałą część sera połączyć ze śmietaną i jajami. Doprawić solą i pieprzem.
3. Na blaszce o wymiarach 24×24 ułożyć pierwszą warstwę chleba tostowego. Kromki posmarować 1/2 mieszanki jajeczno-serowej. Na mieszankę ułożyć plastry szynki.
4. Na szynkę wyłożyć uduszone pieczarki, a na nie pozostałą część mieszanki jajeczno-serowej.
5. Na górę wyłożyć drugą warstwę chleba tostowego i posypać żółtym serem, pokrojoną w kosteczkę papryką, kukurydzą i pokrojonym w piórka porem.
6. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut – grzanie góra, dół.
7. Po upieczeniu zapiekankę posypać szczypiorkiem.