Zapiekanka obiadowa na ostro
Macie ochotę na coś pysznego? Mam dla Was super przepis!
Zapiekanka obiadowa na ostro to bardzo ciekawa i wyrazista w smaku zapiekanka, która będzie idealnym pomysłem na rodzinny obiad. Składa się z kilku prostych składników, które nadają jej ciekawego smaku i sytości. W skład zapiekanki wchodzi makaron, mięso mielone, papryka, cebulka oraz ogórki konserwowe.
Taka zapiekanka to bardzo szybki i smaczny obiad, który jest łatwy do odgrzania, zachowując na długo swój smak. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto.
ZAPIEKANKA NA OSTRO – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 200 g makaronu
- 10 małych ogórków konserwowych z chilli
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 łyżki ketchupu
- 150 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Lekko natłuszczoną patelnię rozgrzewamy i wykładamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażamy ją do momentu uzyskania złocistego koloru.
- Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso przekładamy na patelnię do cebuli i podsmażamy na złoty kolor. Po czasie dodajemy ketchup.
- Ogórki kroimy w słupki/podłużne plastry, paprykę w kosteczkę.
- Ser żółty ścieramy na tarce.
- Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy ugotowany makaron, następnie mięso, paprykę i ogórki. Całość posypujemy startym na tarce serem.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół.