Chrupiące frytki z marchewki

Chrupiące frytki z marchewki

Frytki z marchewki to świetna przekąska warzywna. Smakują nieco inaczej niż tradycyjne frytki z ziemniaków, ale są również bardzo smaczne. Jest to nieco zdrowsza wersja frytek, ponieważ nie są one smażone, a zapiekane w piekarniku. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do ulubionego serialu.

Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak je przygotować. Nie ma tu nic skomplikowanego, więc tym bardziej zapraszam Was do wypróbowania przepisu.

PRZEPIS NA FRYTKI Z MARCHEWKI

Składniki

  • 500 g świeżej marchewki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków/frytek
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie

  • Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki, jak na tradycyjne frytki. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz oliwę. Całość dokładnie mieszamy, by frytki z marchewki dokładnie obtoczyły się w przyprawach.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej marchewkę. Całość zapiekamy w 200 stopniach przez około 25-30 minut. Czas zapiekania zależy od grubości frytek.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 + 1 =