Surówka grillowa

Surówka grillowa

Surówka grillowa to świetny dodatek do dań i przekąsek z grilla i nie tylko. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. Surówka w swoim składzie zawiera młodą kapustę, marchewkę, jabłko, cebulkę oraz selera. W połączeniu z odrobiną majonezu i jogurtu naturalnego smakuje naprawdę rewelacyjnie. Z pewnością podkręci smak każdego dania.

Niestety surówkę możemy przygotować głównie w sezonie wiosenno-letnim, kiedy mamy dostęp do młodej kapusty. Owszem z tej starszej kapusty również można ją przygotować, ale moim zdaniem młoda kapusta smakuje dużo lepiej. Jest delikatniejsza w smaku, miększa i po prostu smaczniejsza.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszną surówkę grillową, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Skosztujcie, bo naprawdę warto. Zapraszam na przepis.

SURÓWKA GRILLOWA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie

  • Młodą kapustę drobno siekamy za pomocą noża lub mandoliny. Przekładamy do większego garnka, zasalamy 1/3 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Selera kroimy w paseczki, cebulę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy.
  • Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny.
  • Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sos, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Surówka grillowa przepis
Surówka grillowa przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.