Zapiekanka makaronowa z salami

Jeśli szukacie pomysłu na szybki, sycący i aromatyczny obiad dla całej rodziny, zapiekanka makaronowa z salami i mozzarellą będzie strzałem w dziesiątkę! Pomidorowy sos, delikatne mięso, ciągnący się ser i wyrazisty smak salami tworzą razem wyjątkowo apetyczne połączenie.
To danie jest idealne zarówno na codzienny obiad, jak i wtedy, gdy chcesz podać coś pysznego bez stania godzinami przy kuchni. Wystarczy ugotować makaron, podsmażyć kurczaka, połączyć składniki i zapiec całość w piekarniku. Po kilkunastu minutach mamy pyszną, pachnącą zapiekankę, której nikt się nie oprze.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SALAMI – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 200 g makaronu penne
- 150 g sera mozzarella
- 1 puszka pomidorów krojonych z puszki
- 1 cebula
- kilka plastrów salami
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor. Do kurczaka dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić razem przez kilka minut.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć kurczaka, dodać makaron i wymieszać.
- Całość posypać startą na tarce mozzarellą a na wierzchu poukładać plastry salami.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.






