Ciasto z Knoppersami

ciasto z knoppersami

Ciasto z Knoppersami idealny wypiek, dla fanów orzechów, czekolady i delikatnych kremów. Zachwyca połączeniem delikatnego biszkopta, wkładki z wafelkami knoppers, kremu śmietankowo-orzechowego i czekoladowej polewy. Będzie idealne na rodzinne przyjęcia, święta czy weekendowe spotkania przy kawie.

Przepis na ciasto z Knoppersami jest naprawdę prosty, a samo ciasto robi wrażenie, zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. 

W tym wpisie znajdziecie dokładny przepis krok po kroku na pyszne ciasto z wafelkami Knoppers. Jeśli lubicie ciasta inspirowane znanymi słodyczami, to ciasto z Knoppersami na pewno Wam się spodoba!

Polecam Wam również domowe wafelki a’la knoppers: Domowe wafelki mleczno-orzechowe

CIASTO Z KNOPPERSAMI – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

WKŁADKA KNOPPERS

  • 5 białek
  • 180 g cukru
  • 250 g wafelków Knoppers
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyzki nutelli


POLEWA

  • 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki kremówki

Wykonanie

Biszkopt: Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Pod koniec miksowania wlać olej. Przesianą mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao. Całość dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Przestygnięty biszkopt podzielić na dwa blaty.

Wkładka z knoppersami: Białka ubić ze szczyptą soli, podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Wafelki pokroić w drobną kostkę, dodać do ubitych białek i wymieszać. Masę przełożyć do blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut.

Krem: Do miski przełożyć śmietankę kremówkę, dodać serek mascarpone i wymieszany z cukrem pudrem śmietan-fix. Całość ubić na puszystą masę. Następnie podzielić ją na dwie części. Do jednej z nich dodać nutelle i wymieszać.

Polewa: Śmietankę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej.

Składanie ciasta: Na pierwszy blat biszkopta wyłożyć krem z nutellą, następnie położyć wkładkę z wafelkami a na niej rozprowadzić masę śmietankową. Na masę położyć drugi blat biszkopta a jego wierzch udekorować polewą i posypać posiekanymi orzechami.

przepis na ciasto z knoppersami
ciasto z wafelkami knoppers przepis
przepis na ciasto z wafelkami knoppers

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 790

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × cztery =