Ciasto z Knoppersami

Ciasto z Knoppersami idealny wypiek, dla fanów orzechów, czekolady i delikatnych kremów. Zachwyca połączeniem delikatnego biszkopta, wkładki z wafelkami knoppers, kremu śmietankowo-orzechowego i czekoladowej polewy. Będzie idealne na rodzinne przyjęcia, święta czy weekendowe spotkania przy kawie.
Przepis na ciasto z Knoppersami jest naprawdę prosty, a samo ciasto robi wrażenie, zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.
W tym wpisie znajdziecie dokładny przepis krok po kroku na pyszne ciasto z wafelkami Knoppers. Jeśli lubicie ciasta inspirowane znanymi słodyczami, to ciasto z Knoppersami na pewno Wam się spodoba!
Polecam Wam również domowe wafelki a’la knoppers: Domowe wafelki mleczno-orzechowe
CIASTO Z KNOPPERSAMI – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 160 g cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
WKŁADKA KNOPPERS
- 5 białek
- 180 g cukru
- 250 g wafelków Knoppers
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyzki nutelli
POLEWA
- 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
Biszkopt: Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Pod koniec miksowania wlać olej. Przesianą mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao. Całość dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Przestygnięty biszkopt podzielić na dwa blaty.
Wkładka z knoppersami: Białka ubić ze szczyptą soli, podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Wafelki pokroić w drobną kostkę, dodać do ubitych białek i wymieszać. Masę przełożyć do blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut.
Krem: Do miski przełożyć śmietankę kremówkę, dodać serek mascarpone i wymieszany z cukrem pudrem śmietan-fix. Całość ubić na puszystą masę. Następnie podzielić ją na dwie części. Do jednej z nich dodać nutelle i wymieszać.
Polewa: Śmietankę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej.
Składanie ciasta: Na pierwszy blat biszkopta wyłożyć krem z nutellą, następnie położyć wkładkę z wafelkami a na niej rozprowadzić masę śmietankową. Na masę położyć drugi blat biszkopta a jego wierzch udekorować polewą i posypać posiekanymi orzechami.






