Ciasto zebra

Macie ochotę na coś słodkiego? Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Ciasto zebra bez pieczenia to bardzo smaczny deser, który można przygotować w bardzo krótkim czasie.

Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo dzięki ułożonym naprzemiennie warstwom masy, wygląda bardzo oryginalnie i ciekawie.

Ciasto zebra jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego tym bardziej polecam Wam ten przepis. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.

PRZEPIS NA CIASTO ZEBRA

Składniki

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru

MASA KAKAOWA

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

DODATKOWO

  • paczka herbatników
  • kokos do dekoracji

Wykonanie

  • Masa śmietankowa: żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy płynną żelatynę.
  • Masę kakaową przygotowujemy w podobny sposób, jak śmietankową, tyle że pod koniec ubijania, przed wlaniem żelatyny, dodajemy przesiane przez sito kakao.
  • Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na niej układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę masy śmietankowej, na nią połowę masy kakaowej, następnie masę śmietankową i kakaową. Wierzch ciasta posypujemy kokosem.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała a herbatniki zmiękły.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery − 2 =