Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na danie obiadowe z piekarnika. Przepis na zapiekankę jest bardzo łatwy a sama zapiekanka bardzo uniwersalna. Swoim smakiem zachwyci zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe.
Taka zapiekanka makaronowa to świetne rozwiązanie w przypadku obiadu na dwa dni. Łatwo można ją odgrzać, mając pewność, że zachowa swój smak.
Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest nie do opisania, nie mówiąc już o samym smaku tego dania. Gorąco polecam przepis i zapraszam do wypróbowania mojej zapiekanki makaronowej. Smacznego!
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula czerwona
- 250 g sosu pomidorowego
- 1 mała papryka czerwona
- 4 ogórki konserwowe
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200 g makaronu
- 125 g sera mozarella
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Cebulkę obrać z łupinek i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości masła.
- Mięso doprawić papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Wyłożyć na patelnię z duszącą się cebulą i smażyć na rumiano.
- Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Do podsmażonego mięsa dodać sos pomidorowy i dusić przez kilka minut.
- Paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę, ser mozzarella zetrzeć na tarce.
- Na dno naczynia żaroodpornego przesypać makaron, kolejno mięso w sosie pomidorowym, kukurydzę, ogórki oraz paprykę. Na wierzch wyłożyć mozzarellę. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.