Góra lodowa bez pieczenia

Ciasto góra lodowa to bardzo popularny i smaczny wypiek. W tym wpisie zaprezentuje Wam moją interpretację tego ciasta w wersji bez pieczenia.

Ciasto góra lodowa bez pieczenia to bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu deser. Składa się z herbatników, masy na bazie budyniu i biszkoptów z dodatkiem słodkiej, dwukolorowej polewy. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie!

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto góra lodowa bez pieczenia. Na pewno Wam posmakuje.

CIASTO GÓRA LODOWA BEZ PIECZENIA

Składniki

MASA

  • 1200 ml mleka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 220 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej

DODATKOWO

  • ok 20 biszkoptów okrągłych
  • 250 g herbatników

POLEWA

  • 250 g masła
  • 120 ml wody
  • 200 g mleka w proszku
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie

  • Odlać 250 ml mleka, rozpuścić w nim trzy budynie, mąkę oraz cukier. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałe mleko zagotować.
  • Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę budyniową, ciągle mieszając gotować na małej mocy palnika, do powstania gęstego budyniu. Gotową masę budyniową odstawić do przestygnięcia.
  • Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, ciągle ucierając dodawać po łyżce przestygniętego budyniu. Miksować do uzyskania puszystej masy.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć warstwę herbatników, a na nich rozprowadzić 1/2 przygotowanego kremu. Na masę ułożyć drugą warstwę herbatników a na nich rozprowadzić pozostały krem.
  • Okrągłe biszkopty przekroić na pół i wbijać w wierzchnią warstwę kremu. Po ułożeniu wszystkich biszkoptów wstawić ciasto do lodówki i przygotować polewę.
  • Polewa: Masło w temperaturze pokojowej, pokrojone na kawałki przełożyć do rondelka. Wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Następnie odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętej masy dodać mleko w proszku i wymieszać przy użyciu miksera. Z powstałej masy odlać 1/3 i dodać do niej kakao, wymieszać mikserem.
  • Ciasto wyjąc z lodówki i polać jasną i ciemną polewą. Wstawić do lodówki, aby polewa zastygła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.