Wuzetka z dżemem porzeczkowym
Wuzetka to jedno z najpopularniejszych ciast. Jest bardzo smaczna, wilgotna i mocno czekoladowa. Puszysty biszkopt z dodatkiem słodkiej śmietany przełamanej powidłem porzeczkowym to prawdziwy raj dla podniebienia.
Przepis na wuzetkę jest bardzo łatwy, dlatego nie musicie obawiać się, że coś Wam nie wyjdzie. Nawet jeśli będzie to jeden z pierwszych wypieków w Waszym życiu. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem, a będziecie mieć pewność, że przygotowana przez Was wuzetka będzie smakować obłędnie.
BISZKOPT
Składniki
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 30 g kakao
- 30 g mąki
- szczypta sody
UWAGA: Podane składniki służą do przygotowania jednego biszkopta. Do wykonania wuzetki potrzebujemy 3 biszkoptów.
Przygotowanie
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka, ciągle ubijając
- Do masy dodać wymieszaną z kakaem i sodą mąkę. Całość delikatnie wymieszać, tak by składniki się połączyły.
- Powstałą masę wlać na blachę o wymiarach 36×25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w temperaturze 160 stopni, grzanie góra dół.
MASA
Składniki
- 2 śmietany 30%
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- powidło porzeczkowe
Przygotowanie
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na końcu dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczoną w odrobinie wody.
- Pierwszy biszkopt posmarować powidłem, następnie wyłożyć na niego 1/2 masy.
- Na mase położyć kolejny biszkopt, posmarować go powidłem oraz rozsmarować na nim drugą część masy. Mase przykryć trzecim biszkoptem.