Wiśniowa Chmurka
Wiśniowa chmurka to lekkie i delikatne ciasto z wiśniami, które wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z kruchego spodu, wiśni zatopionych w galaretce, delikatnej masy na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone, wykończonej delikatną bezą z migdałami.
Ciasto wiśniowa chmurka smakuje obłędnie! Idealnie sprawdzi się na każdą okazję i zachwyci swoim smakiem każdego gościa. Takie ciasto to prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
CIASTO WIŚNIOWA CHMURKA – PRZEPIS
Składniki
KRUCHY SPÓD
- 4 żółtka
- 170 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g cukru pudru
GALARETKA
- 680 g wiśni w kompocie
- 4 galaretki wiśniowe
- 1000 ml gorącej wody
MASA
- 660 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
BEZA
- 4 białka
- 160 g cukru
- 3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
- szczypta soli
- 60 g migdałów
Wykonanie
- Kruchy spód: Jajka oraz masło powinny być schłodzone. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy, formujemy kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 25 minut. W międzyczasie blaszkę o wymiarach 23×33 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy na nią schłodzone ciasto. Nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 25 minut. Po upływie czasu blaszkę wkładamy na nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut do zarumienienia. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Galaretka: Wiśnie odsączamy z kompotu. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnej galaretki dodajemy wiśnie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę z wiśniami wykładamy na kruchy spód. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Masa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i całość miksujemy na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, miksujemy do połączenia składników. Gotową pianę wykładamy na ciasto.
- Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując do uzyskania szklistej masy. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Otrzymaną masę wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, rozprowadzając ją na kształt wymiaru blaszki 23×33 cm. Na koniec posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec przez 60 minut, grzanie góra-dół. Bezę studzić w piekarniku. Przestygniętą bezę wyłożyć na ciasto.