Wątróbka smażona z cebulką i jabłkiem
Wątróbka z cebulą i jabłkiem to pomysł na szybki obiad, lub na kolację. To proste danie jest nie tylko smaczne, ale i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy tylko pół godzinki i kilka podstawowych składników!
Wątróbka z tego przepisu wychodzi delikatna, krucha i mięciutka. Doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. Tak przygotowana wątróbkę możemy podawać z ziemniakami i ulubioną surówką, lub ze świeżym pieczywem.
WĄTRÓBKA Z CEBULĄ I JABŁKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 800 g wątróbki drobiowej z indyka lub z kurczaka
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 100 g mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
1. Wątróbkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z żyłek i błonek. Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Następnie każdy kawałek wątróbki obtaczamy w mące i odkładamy na bok.
3. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy.
4. Jabłka obieramy, i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy na patelnie z cebulą. Całość chwile podsmażamy do momentu aż jabłka będą miękkie.
5. Do osobnej patelni z odrobiną oleju przekładamy naszą obtoczoną w mące wątróbkę. Smażymy z obu stron po kilka minut, aż nabierze rumianego koloru.
6. Do usmażonej wątróbki przekładamy cebulę z jabłkami. Całość dusimy jeszcze kilka minut doprawiając solą i pieprzem do smaku.