Warstwowa sałatka z grzankami i boczkiem
Warstwowa sałatka z grzankami i boczkiem to świetna propozycja na imprezową przekąskę. Nie dość, że danie pięknie wygląda, to jeszcze rewelacyjnie smakuje. Gwarantuję, że rodzina i goście będą zachwyceni.
Przepis na sałatkę warstwową z grzankami i boczkiem nie jest trudny, jednak zajmuje troszeczkę czasu. Mimo wszystko warto ją przygotować, ponieważ smakuje obłędnie. Jeśli organizujecie domówkę lub grilla w ogrodzie, sałatka z grzankami i boczkiem będzie idealnym uzupełnieniem każdej imprezy.
WARSTWOWA SAŁATKA Z GRZANKAMI I BOCZKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g)
- 150 g sera cheddar
- 6 kromek chleba tostowego
- 1 opakowanie boczku w plastrach (100 g)
- 3 łyżki prażonej cebulki
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Sos
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
Przygotowanie
- Filety z kurczaka myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Przyprawiam przyprawą do kurczaka, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Przekładam na patelnię z odrobiną tłuszczu i smażę do zarumienienia. Po usmażeniu odstawiam do przestygnięcia.
- Chleb tostowy kroję w kostkę, skrapiam oliwą i podprażam na suchej patelni.
- Sałatę lodową rwę na mniejsze kawałki.
- Na suchej patelni smażę plastry boczku. Po usmażeniu odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i kroję na mniejsze kawałki.
- Ser cheddar ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Ketchup łączę z majonezem i musztardą.
Składniki układam w salaterce warstwowo:
- sałata lodowa
- sos
- kurczak
- sos
- ser
- grzanki z chleba tostowego
- boczek
- prażona cebulka