Warkocz z budyniem i jabłkami
Klasyczna drożdżówka z nadzieniem budyniowo-jabłkowym w formie pięknego warkocza. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych wypieków, który pojawia się u nas w domu bardzo często. Warkocz z budyniem i jabłkami to idealny deser do kawy, poczęstunek dla gości, a nawet słodki posiłek śniadaniowy dla najmłodszych.
Bardzo lubię przygotowywać warkocz z budyniem i jabłkami z tego przepisu, ponieważ ciasto jest bardzo elastyczne i dobrze się z nim pracuje. W łatwy sposób można z niego uformować piękny warkocz.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszną drożdżówkę z budyniem i jabłkami w formie warkocza.
Składniki
* przepis na mały keks 10×25
Ciasto drożdżowe:
- 7 g drożdży instant
- 50 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki płynnego masła
- 25 g otrębów pszennych – można zastąpić mąką
- jajko
- pół szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
- jabłko
- 200 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 opakowania budyniu waniliowy bez cukru – 20 g
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe :
- Mleko odrobinę podgrzać. Tak by było ciepłe, nie gorące. Wsypać drożdże, łyżkę mąki oraz cukru. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut.
- Dodać do niego resztę mąki i cukru, masło, otręby, jajko, zaczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę.
Nadzienie:
- 1/2 sproszkowanego budyń przygotować z dodatkiem 200 ml mleka i 2 łyżkami cukru.
- Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z budyniem.
Wykonanie:
- Ciasto podzielić w stosunku 4:1. Mniejszą część rozwałkować na kawałek nieco większy od dna blaszki. Umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wiekszą część ciasta rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować nadzienie. Ważne jest to by nadzienie nie było zimne ani gorące.
- Ciasto złożyć na pół, a następnie jeszcze raz na pół wzdłuż dłuższej krawędzi.
- Przekroić na trzy części wzdłuż dłuższego boku. Zapleść warkocz. Przełożyć do blaszki.
- Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół), piec 20 minut. Włączyć grzanie tylko od dołu i piec kolejne 20 minut.