Wafle z masą czekoladową

Wafle z masą czekoladową

Wafle z masą czekoladową to pomysł na prosty i smaczny deser, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy.

Wafle z masą czekoladową najlepiej smakują na drugi dzień od zrobienia. Wafle lekko miękną od masy, a warstwa czekoladowa ładnie się ścina i nie wylewa z wafli. Wafle z masą czekoladową są przepyszne i z pewnością każdy będzie się nimi zajadał ze smakiem. Polecamy wypróbować również nasz wcześniejszy przepis na wafle z masą kajmakową.

WAFLE Z MASĄ CZEKOLADOWĄ PRZEPIS

Składniki

  • 320 g mleka w proszku
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 130 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 5 wafli

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej mleko, dodaj pokrojone w kostkę masło, kakao i cukier. Całość podgrzewaj i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę odstaw do lekkiego przestygnięcia.

  2. Do letniej masy dodawaj stopniowo mleko w proszku, miksując mikserem na niskich obrotach.

  3. Na papierze połóż wafla i rozprowadź na nim część przygotowanej masy. Na masę wyłóż drugiego wafla, znów masa, wafel i tak do wyczerpania wszystkich składników.

  4. Wafla zawiń w papier i wstaw do lodówki. Na wafle połóż deskę do krojenia i przygnieć je czymś stosunkowo ciężkim, aby całość dobrze się związała.
Wafle z masą czekoladową przepis
Przepis na wafle z masą czekoladową

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 42

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − dziewiętnaście =