Wafle z masą czekoladową
Wafle z masą czekoladową to pomysł na prosty i smaczny deser, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy.
Wafle z masą czekoladową najlepiej smakują na drugi dzień od zrobienia. Wafle lekko miękną od masy, a warstwa czekoladowa ładnie się ścina i nie wylewa z wafli. Wafle z masą czekoladową są przepyszne i z pewnością każdy będzie się nimi zajadał ze smakiem. Polecamy wypróbować również nasz wcześniejszy przepis na wafle z masą kajmakową.
WAFLE Z MASĄ CZEKOLADOWĄ PRZEPIS
Składniki
- 320 g mleka w proszku
- 1 kostka masła (200 g)
- 4 płaskie łyżki kakao
- 130 g cukru
- 150 ml mleka
- 5 wafli
Przygotowanie
- Do garnka wlej mleko, dodaj pokrojone w kostkę masło, kakao i cukier. Całość podgrzewaj i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę odstaw do lekkiego przestygnięcia.
- Do letniej masy dodawaj stopniowo mleko w proszku, miksując mikserem na niskich obrotach.
- Na papierze połóż wafla i rozprowadź na nim część przygotowanej masy. Na masę wyłóż drugiego wafla, znów masa, wafel i tak do wyczerpania wszystkich składników.
- Wafla zawiń w papier i wstaw do lodówki. Na wafle połóż deskę do krojenia i przygnieć je czymś stosunkowo ciężkim, aby całość dobrze się związała.