Tort sałatkowy z jajkiem
Kolorowa sałatka zaserwowana w formie tortu z pewnością zachwyci każdego gościa. Sałatka pięknie prezentuje się na stole, ładnie trzyma swoją formę i nie rozpada się podczas krojenia. Idealnie sprawdzi się na święta, szczególnie Wielkanocne, a także na każdą inną okazję, która nadarzy się w ciągu roku.
Tort sałatkowy z jajkiem smakuje naprawdę świetnie. Może i jest nieco pracochłonny, ale wart każdej poświęconej minuty. Taka sałatka wygląda i smakuje obłędnie!
Poniżej w kilku krokach opisałam Wam cały etap jej przygotowania, z wyszczególnieniem każdej warstwy. Jestem pewna, że każdy z Was poradzi sobie z jej przygotowaniem, a sama sałatka z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. Zapraszam na przepis!
TORT SAŁATKOWY Z JAJKIEM – PRZEPIS
Składniki
CIASTO SZPINAKOWE
- 350 g mrożonego szpinaku
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
WARSTWA MIĘSNA
- 300 g szynki konserwowej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 1 papryka czerwona marynowana
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 6 kromek chleba tostowego
WARSTWA SEROWA
- 300 g sera żółtego złoty mazur
- 4-5 ogórków konserwowych
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- pieprz
- sól
WARSTWA PIECZARKOWA
- 500 g pieczarek
- mały serek ze szczypiorkiem
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- pieprz
- sól
WARSTWA JAJECZNA
- 5 jaj
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
CIASTO SZPINAKOWE
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Usmażyć na łyżeczce masła. Dodać szpinak, dusić aż woda odparuje. Przyprawić, odstawić do ostygnięcia.
- Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, mąkę, szpinak, wymieszać.
- Masę przełożyć do blachy (24x24cm). Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Ciasto przekroić na dwa blaty.
WARSTWA MIĘSNA
- Szynkę i czerwoną paprykę pokroić kosteczkę dość drobno. Musztardę, majonez, jogurt połączyć ze sobą. Całość wymieszać.
- Mięsną masę wyłożyć na ciasto szpinakowe.
- Całość przykryć chlebem tostowym.
WARSTWA SEROWA
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ogórki pokroić w kosteczkę.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez, jogurt naturalny i wymieszać. Całość umieścić na chlebie tostowym. Całość przykryć drugą częścią ciasta szpinakowego, lekko docisnąć.
WARSTWA PIECZARKOWA
- Pieczarki pokroić, przyprawić do smaku. Poddusić na łyżce masła.
- Pieczarki wymieszać z serkiem i jogurtem greckim. Warstwę pieczarkową rozsmarować na cieście szpinakowym.
WARSTWA JAJECZNA
- Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki.
- Szczypiorek drobno posiekać, posypać po pieczarkach. Całość udekorować jajkami.
- Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin.