Szybkie ciasto ze śliwkami
Niesamowicie pyszne, delikatne, mocno czekoladowe, pełne soczystych śliwek ciasto ze śliwkami. To ciasto ze śliwkami jest naprawdę wspaniałe i szybkie w przygotowaniu.
To idealny wypiek dla osób rozpoczynających swoją przygodę w kuchni! Zawsze wychodzi, pięknie wyrasta i cudownie smakuje. Zapraszam na przepis!
SZYBKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 10 śliwek
- 4 jajka rozmiar L
- 250 ml oleju
- 160 g szklanki cukru
- 320 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki
- garść posypki czekoladowej
Wykonanie
- Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Całość razem ubić na puszystą masę.
- Kakao i mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, wymieszać.
- Miksując na małych obrotach do masy jajecznej dodawać na przemian olej i suche składniki.
- Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać.
- Masę jajeczną przełożyć do formy 30×11 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę, do suchego patyczka.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietankę i wymieszać. Polewę wyłożyć na przestygnięte ciasto i udekorować posypką czekoladową.