Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie ciasto ze śliwkami

Niesamowicie pyszne, delikatne, mocno czekoladowe, pełne soczystych śliwek ciasto ze śliwkami. To ciasto ze śliwkami jest naprawdę wspaniałe i szybkie w przygotowaniu.

To idealny wypiek dla osób rozpoczynających swoją przygodę w kuchni! Zawsze wychodzi, pięknie wyrasta i cudownie smakuje. Zapraszam na przepis!

SZYBKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 10 śliwek
  • 4 jajka rozmiar L
  • 250 ml oleju
  • 160 g szklanki cukru
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • garść posypki czekoladowej

Wykonanie

  1. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Całość razem ubić na puszystą masę.

  2. Kakao i mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, wymieszać.

  3. Miksując na małych obrotach do masy jajecznej dodawać na przemian olej i suche składniki.

  4. Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać.

  5. Masę jajeczną przełożyć do formy 30×11 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę, do suchego patyczka.

  6. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietankę i wymieszać. Polewę wyłożyć na przestygnięte ciasto i udekorować posypką czekoladową.
Szybkie ciasto ze śliwkami przepis
Szybkie ciasto czekoladowe ze śliwkami
Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście + 6 =