Szybkie ciasto z rabarbarem

Szybkie ciasto z rabarbarem

Prosty i pyszny przepis na puszyste ciasto z rabarbarem. To tylko kilka prostych składników i minimum nakładu pracy. Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i świetnie smakuje. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni.

To szybkie ciasto z rabarbarem idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki lub kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapraszam na przepis!

SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM – PRZEPIS

Składniki

  • 350 g rabarbaru
  • 4 jajka rozmiar L
  • 180 g cukru
  • 250 g mąki
  • 120 ml oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

  • Jajka w temperaturze pokojowej wbić do misy miksera, dodać cukier i cukier wanilinowy i całość ubijać miksera do uzyskania puszystej masy, około 10-12 minut.
  • Ciągle ubijając stopniowo wlewać olej, miksować do połączenia składników.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej i krótko zmiksować.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm, wyścielić papierem do pieczenia, boki, natłuścić. Przelać ciasto i udekorować pokrojonym w plastry rabarbarem. Wierzch posypać cynamonem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
  • Przestygnięte ciasto udekorować cukrem pudrem.
Szybkie ciasto z rabarbarem przepis
Przepis na szybkie ciasto z rabarbarem
Szybkie ciasto z rabarbarem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 9

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

czternaście + trzynaście =