Szybkie ciasto z rabarbarem
Prosty i pyszny przepis na puszyste ciasto z rabarbarem. To tylko kilka prostych składników i minimum nakładu pracy. Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i świetnie smakuje. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni.
To szybkie ciasto z rabarbarem idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki lub kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapraszam na przepis!
SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM – PRZEPIS
Składniki
- 350 g rabarbaru
- 4 jajka rozmiar L
- 180 g cukru
- 250 g mąki
- 120 ml oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- Jajka w temperaturze pokojowej wbić do misy miksera, dodać cukier i cukier wanilinowy i całość ubijać miksera do uzyskania puszystej masy, około 10-12 minut.
- Ciągle ubijając stopniowo wlewać olej, miksować do połączenia składników.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej i krótko zmiksować.
- Tortownicę o średnicy 24 cm, wyścielić papierem do pieczenia, boki, natłuścić. Przelać ciasto i udekorować pokrojonym w plastry rabarbarem. Wierzch posypać cynamonem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
- Przestygnięte ciasto udekorować cukrem pudrem.