Surówka z czerwonej kapusty
Szykujecie drugie danie, jednak nie macie pomysłu na surówkę? Surówka z czerwonej kapusty to idealny dodatek do każdego obiadu. Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Czerwona kapusta w połączeniu z jabłkiem oraz innymi dodatkami smakuje naprawdę świetnie.
Idealne sprawdzi się do tradycyjnych schabowych, mielonych oraz innych dań obiadowych. Surówka z czerwonej kapusty to jedna z najczęściej wybieranych surówek na różnego rodzaju przyjęcia, bankiety czy wesela. Nic dziwnego, ponieważ jest naprawdę smaczna.
Surówka z czerwonej kapusty pojawia się w naszym domu bardzo często. Uwielbiają ją nawet dzieciaki, a sami wiecie, że czasem ciężko jest nakłonić je do zjedzenia różnych warzyw, tę surówkę wręcz uwielbiają.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim ulubionym przepisem na surówkę z czerwone kapusty. Jestem pewna, że posmakuje każdemu!
PRZEPIS NA SUROWKĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki
- 1/2 główki kapusty
- 1 jabłko
- 1 cebula biała
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka soku z pomarańczy
Przygotowanie
- Kapustę drobno siekamy, skrapiamy sokiem z cytryny i pomarańczy oraz posypujemy szczyptą soli.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Majonez mieszamy ze śmietaną, gotowym sosem polewamy składniki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.