Sałatka gyros mieszana
Sałatka z kurczakiem smażonym w przyprawie gyros to bardzo popularna w Polsce potrawa, która jest hitem każdej imprezy. Idealnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, lub na kolację. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zapewniam, że nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Sprawdź nasz prosty przepis na sałatkę gyros mieszaną i przygotuj ją samodzielnie!
Składniki
- 0,5kg fileta z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 5 ogórków konserwowych
- 1 mała puszka kukurydzy
- majonez
- ketchup
- przyprawa do gyrosa
Przygotowanie
- Fileta z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do miski, wymieszać z przyprawą gyros i odłożyć na ok. 30 minut.
- W międzyczasie przygotować warzywa. Paprykę, cebulę oraz ogórki pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć z wody.
- Kapustę pekińską przekroić na pół i pokroić w drobne paseczki.
- Nagrzać patelnię, wlać odrobinę oleju i umieścić kawałki mięsa w przyprawach. Obsmażać na złoty kolor z każdej strony.
- Gotowe mięso zdjąć z patelni i odstawić do przestudzenia.
- Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski.
- Przygotuj sos: 3 łyżki ketchupu wymieszać z 3 łyżkami majonezu w kubeczku. Powstały sos dodać do miski ze składnikami i wszystko razem wymieszać.