Sałatka gyros mieszana

Sałatka z kurczakiem smażonym w przyprawie gyros to bardzo popularna w Polsce potrawa, która jest hitem każdej imprezy. Idealnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, lub na kolację. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zapewniam, że nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Sprawdź nasz prosty przepis na sałatkę gyros mieszaną i przygotuj ją samodzielnie!

Składniki

  • 0,5kg fileta z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • majonez
  • ketchup
  • przyprawa do gyrosa

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do miski, wymieszać z przyprawą gyros i odłożyć na ok. 30 minut.

  2. W międzyczasie przygotować warzywa. Paprykę, cebulę oraz ogórki pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć z wody.

  3. Kapustę pekińską przekroić na pół i pokroić w drobne paseczki.

  4. Nagrzać patelnię, wlać odrobinę oleju i umieścić kawałki mięsa w przyprawach. Obsmażać na złoty kolor z każdej strony.

  5. Gotowe mięso zdjąć z patelni i odstawić do przestudzenia.

  6. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski.

  7. Przygotuj sos: 3 łyżki ketchupu wymieszać z 3 łyżkami majonezu w kubeczku. Powstały sos dodać do miski ze składnikami i wszystko razem wymieszać.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście − 14 =