Kakaowe ślimaczki drożdżowe

Ślimaczki drożdżowe to pyszny i pięknie pachnący wypiek, który każdy z Was z łatwością może przygotować w swoim domu.

Te cudowne bułeczki składają się z puszystego ciasta drożdżowego i pysznego nadzienia. Smakują naprawdę rewelacyjnie i są bardzo łatwe do zrobienia. Sprawdzą się jako słodki deser do kawy, jako przekąska na śniadanie, kolację czy jako posiłek do pracy. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na kakaowe ślimaczki drożdżowe w mojej wersji.

Składniki – ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 14 g drożdży instant
  • 100 g cukru
  • 50 g płynnego masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli

Składniki – nadzienie

  • 200 g twarogu 
  • budyń czekoladowy 
  • 5 łyżek cukru 
  • łyżka cukru wanilinowego 
  • łyżka kakao 
  • 450 ml mleka 

Przygotowanie 

Nadzienie

  1. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając jednak 450 ml mleka (zamiast 500 ml) oraz 2 łyżki cukru.

  2. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy, kakao, dokładnie mieszany.

  3. Łączymy twaróg z ostygniętym budyniem. 

Ciasto 

  1. Drożdże, łyżeczkę cukru wsypujemy do mleka, dokładnie mieszany. Odstawiamy do wyrośnięcia. 

  2. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej jajka, masło, cukier, sól, wyrośnięty zaczyn. 

  3. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

  4. Ciasto wykładamy na stolnice, wałkujemy na cienki prostokąt. 

  5. Na cieście rozsmarowujemy naszą masę. Zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki o szerokości 2 cm.  Z porcji wyszło ok. 30 drożdżówek.

  6. Układamy na blaszce okrągłą stroną do blachy. Pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. 

  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min w 180 stopniach.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

szesnaście + szesnaście =