Kakaowe ślimaczki drożdżowe
Ślimaczki drożdżowe to pyszny i pięknie pachnący wypiek, który każdy z Was z łatwością może przygotować w swoim domu.
Te cudowne bułeczki składają się z puszystego ciasta drożdżowego i pysznego nadzienia. Smakują naprawdę rewelacyjnie i są bardzo łatwe do zrobienia. Sprawdzą się jako słodki deser do kawy, jako przekąska na śniadanie, kolację czy jako posiłek do pracy. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na kakaowe ślimaczki drożdżowe w mojej wersji.
Składniki – ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej typu 450
- 14 g drożdży instant
- 100 g cukru
- 50 g płynnego masła
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
Składniki – nadzienie
- 200 g twarogu
- budyń czekoladowy
- 5 łyżek cukru
- łyżka cukru wanilinowego
- łyżka kakao
- 450 ml mleka
Przygotowanie
Nadzienie
- Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając jednak 450 ml mleka (zamiast 500 ml) oraz 2 łyżki cukru.
- Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy, kakao, dokładnie mieszany.
- Łączymy twaróg z ostygniętym budyniem.
Ciasto
- Drożdże, łyżeczkę cukru wsypujemy do mleka, dokładnie mieszany. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej jajka, masło, cukier, sól, wyrośnięty zaczyn.
- Wyrabiamy ciasto, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto wykładamy na stolnice, wałkujemy na cienki prostokąt.
- Na cieście rozsmarowujemy naszą masę. Zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki o szerokości 2 cm. Z porcji wyszło ok. 30 drożdżówek.
- Układamy na blaszce okrągłą stroną do blachy. Pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min w 180 stopniach.