Sernik gotowany na herbatnikach

Sernik gotowany na herbatnikach to pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Idealnie sprawdzi się dla osób, które mają ochotę na szybki i smaczny deser. Sernik gotowany możecie przygotować w zaledwie 15 minut. Jedynym minusem jest czas oczekiwania na stężenie masy w lodówce, ale warto 🙂

Poniżej znajdziecie przepis na pyszny sernik gotowany na herbatnikach w mojej wersji. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Przepis na sernik gotowany na herbatnikach

Składniki

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 duże jajka (użyłam L)
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 ml mleka
  • około 240 g herbatników

Wykonanie

  1. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. 

  2. Dodajemy twaróg, jajka i mieszamy cały czas gotując na małym ogniu. By masa miała jednolitą konsystencje można ją zmiksować. 

  3. Budynie mieszamy z mlekiem i dodajemy do gorącej masy serowej. Mieszamy i gotujemy aż masa zgęstnieje.

  4. Foremkę (24 x 24) wykładamy papierem do pieczenia.

  5. Na dno formy wykładamy warstwę herbatników, na nie wylewamy masę. Na wierzch wykładamy herbatniki.  Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × 1 =