Śledzie w śmietanie z ogórkiem konserwowym
Śledzie w śmietanie z ogórkiem konserwowym to świetny pomysł na pyszną przekąskę z rybą. Idealnie sprawdzą się na święta, ale także na inne nadarzające się okazje. Moim zdaniem solone śledzie, ogórek konserwowy, cebulka i śmietana to idealne połączenie.
Tak przygotowane śledzie w śmietanie robi się bardzo szybko i łatwo. Muszą one jednak przez noc przeleżeć w lodówce, by smaki się przegryzły.
Poniżej znajdziecie przepis na pyszne śledzie w śmietanie, które z pewnością posmakują wszystkim miłośnikom śledzi i nie tylko. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z OGÓRKIEM KONSERWOWYM
Składniki
- 6 solonych śledzi
- 4 ogórki konserwowe
- 2 średniej wielkości cebule
- 200 g śmietany 18%
- pęczek kopru
- pieprz
Wykonanie
- Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Co jakiś czas należy wymieniać wodę. Po upływie godziny sprawdzamy słoność, jeśli będą zbyt słone, należy je moczyć nieco dłużej.
- Po upływie czasu wyjmujemy śledzie z wody, osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego i kroimy w paseczki.
- Cebule kroimy w drobną kosteczkę.
- Ogórki również kroimy w kostkę.
- Śledzie, ogórki i cebulę umieszczamy w misce. Dodajemy śmietanę, posiekany koperek oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Pychotka