Pancakes z owocami

Leniwe weekendowe poranki to idealny czas na smaczne i sycące śniadanie. Pancakes, inaczej puszyste naleśniki będą idealnym wyborem! Są bardzo szybkie w przygotowaniu i smakują rewelacyjnie! Szczególnie z dodatkiem ulubionych owoców.

Te cudownie smakujące placuszki będą idealnym wyborem na śniadaniową ucztę, a także miła niespodzianka dla ukochanej osoby. Bo kto nie ucieszyłby się z pancakes z owocami podanych do łóżka?

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 50 ml mleka
  • 3-4 łyżki mąki 

Nadzienie

  • 1/2 szklanki mrożonych owoców leśnym
  • 2-3 łyżeczki ulubionej marmolady 

Wykonanie

  1. Mrożone owoce umieszczamy w garnku. Podgrzewamy do momentu aż się rozmrożą, następnie dodajemy marmoladę. Zdejmujemy z gazu i dokładnie mieszamy. 

  2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciagle ubijając dodajemy po łyżce cukru. 

  3. Do kubeczka dodajemy mleko, mąkę, żółtka, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy, tak by powstało gęste ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki. 

  4. Delikatnie mieszamy białka z ciastem. 

  5. Patelnie pryskany olejem w sprayu. Umieszczamy na niej po łyżce ciasta. Smażymy pod przykryciem 2-3 minuty. 

  6. Na placku umieszczamy po łyżeczce owoców (staramy się nie dawać soku – nakładamy same owoce). Przykrywamy łyżeczką ciasta. Smażymy ok. 2 minuty pod przykryciem – tak by ciasto się ścięło. 

  7. Placki przewracamy i smażymy po przykryciem aż się zarumienią. 

  8. Pozostałym nadzieniem i sokiem zdobimy placki na talerzu. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziesięć − osiem =