Sernik z mrożonymi truskawkami
Prosty i bardzo smaczny sernik z mrożonymi truskawkami. Ten sernik jest bardzo lekki, nie za słodki, więc bez wyrzutów sumienia możecie sobie ukroić duży kawałek. W sezonie truskawkowym oczywiście możecie użyć świeżych truskawek, ale z mrożonymi jest także bardzo smaczny.
Sernik z mrożonymi truskawkami robi się naprawdę szybko i bardzo łatwo, dlatego też tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
Przepis na sernik z mrożonymi truskawkami
Składniki
*blacha 24×24 cm
Masa
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 2 łyżki skrobi lub zwykłej mąki
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru
Dodatki
- ok. 200 g mrożonych truskawek
- łyżka kaszy mannej
- łyżka mąki
- 2 łyżki cukru
Wykonanie
- Truskawki rozmrozić. Można wyjąc je wcześniej lub uczynić to w mikrofali, używając funkcji odmrażanie. Odlać wodę, którą puściły truskawki. Posypać je cukrem, mąką, kaszą i delikatnie wymieszać. Dzięki temu truskawki nie puszczą wody do sernika.
- Białka jaj ubić. Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Dodać żółtka, ser, budyń, skrobię i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Masę sernikową przelać do blachy. Na masie poukładać truskawki.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w 160 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez 55 minut. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik na około 2-3 godziny.