Sernik z jogurtów greckich

Lekki i delikatny jak chmurka sernik przygotowany wyłącznie z jogurtów greckich!

Sernik z jogurtów greckich

Na pierwszy rzut oka ciasto wygląda zupełnie jak tradycyjny sernik robiony z twarogu. Nikt z moich znajomych, nie zorientował się, że nie ma tu nawet grama sera. Sernik z jogurtów greckich nie tylko smakuje wyśmienicie, ale i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam przetestować chociażby dlatego, że jest to naprawdę łatwy przepis na ciasto idealne na niedzielę, czy święta.

SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH – PRZEPIS

Składniki

  • 600 g jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/4 szklanki oleju
  • 12 czarnych herbatników
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.

2. Następnie stopniowo dodawać jogurt grecki.

3. Kolejno dodać proszek budyniowy i olej. Wymieszać do połączenia składników.

4. W osobnej misce ubić jajka ze szczyptą soli.

5. Dobrze ubite białka dodać do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

6. Formę 20×20 wyścieloną papierem do pieczenia wyłożyć herbatnikami.

7. Na herbatniki wylać masę, delikatnie wyrównując wierzch.

8. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 60 minut, grzanie góra-dół.

Sernik z jogurtów greckich przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 16

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − jedenaście =