Sernik z jogurtów greckich
Lekki i delikatny jak chmurka sernik przygotowany wyłącznie z jogurtów greckich!
Na pierwszy rzut oka ciasto wygląda zupełnie jak tradycyjny sernik robiony z twarogu. Nikt z moich znajomych, nie zorientował się, że nie ma tu nawet grama sera. Sernik z jogurtów greckich nie tylko smakuje wyśmienicie, ale i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam przetestować chociażby dlatego, że jest to naprawdę łatwy przepis na ciasto idealne na niedzielę, czy święta.
SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH – PRZEPIS
Składniki
- 600 g jogurtu greckiego
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 budyń śmietankowy
- 1/4 szklanki oleju
- 12 czarnych herbatników
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
2. Następnie stopniowo dodawać jogurt grecki.
3. Kolejno dodać proszek budyniowy i olej. Wymieszać do połączenia składników.
4. W osobnej misce ubić jajka ze szczyptą soli.
5. Dobrze ubite białka dodać do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
6. Formę 20×20 wyścieloną papierem do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
7. Na herbatniki wylać masę, delikatnie wyrównując wierzch.
8. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 60 minut, grzanie góra-dół.