Sernik z jabłkami i kruszonką
Sernik z jabłkami i kruszonką to idealny deser dla miłośników sernika oraz szarlotki. Przepis ten łączy w sobie te dwa cudowne ciasta, które chyba każdy uwielbia. Moim zdaniem połączenie tych dwóch wypieków w jeden, to idealny pomysł.
Przepis na sernik z jabłkami i kruszonką jest naprawdę prosty i dość szybki do zrobienia. Składa się z prostych składników, które są ogólnodostępne. Taki serniczek idealnie sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję, a nawet na święta. Jestem pewna, że zachwyci każdego gościa, bo smakuje obłędnie.
PRZEPIS NA SERNIK Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki
Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka President
- 6 jaj
- 1 kg twarogu półtłustego
- 300 g cukru
- 40 g budyniu waniliowego – proszek
Kruszonka
- 160 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- żółtko
- 70 g masła
Dodatkowo
- 600 g jabłek – waga całych jabłek z gniazdami nasiennymi
- łyżeczka cynamonu
- cukier – do smaku
- 3 łyżki kaszy manny
Wykonanie
- Ze składników na kruszonkę ugnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Dodać cynamon i cukier, lekko poddusić na patelni, by usunąć nadmiar wody. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać kasze manną, wymieszać.
- Twaróg przepuścić przez maszynkę o drobnych oczkach.
- Jajka ubić. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać twaróg, ser i budyń. Masę wylać do blaszki 24×35 cm. Blaszkę należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić.
- Na masie serowej wyłożyć jabłka.
- Na wierzchu umieścić kruszonkę startą na tarce.
- Piec w 180 stopniach przez jedną godzinę.
pycha serniczek!
Nie rozumię,ma być 1kg sera z wiaderka i 1kg twarogu półtłustego=2 kg?
Dokładnie tak 🙂