Sernik z chałwą
Sernik z chałwą to idealny deser dla smakoszy chałwy i nie tylko. Ta wersja sernika z dodatkiem chałwy smakuje naprawdę świetnie. Sernik ma bardzo zwartą strukturę i jest dosyć zbity i treściwy. Fajnie się kroi i pięknie prezentuje na stole.
Domowy sernik z chałwą wbrew pozorom jest bardzo łatwy do zrobienia. Poniżej przygotowałam dla Was instrukcję oraz listę składników, niezbędnych do przygotowania tego smakołyku. Zapraszam do pieczenia!
SERNIK Z CHAŁWĄ – PRZEPIS
Składniki
Masa serowa
- 1500 g twarogu półtłustego
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 500 g chałwy waniliowej
- 8 jajek
- 250 g cukru
Spód
- 200 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
Polewa
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 160 g mlecznej czekolady
Wykonanie
- Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia składników.
- Blachę o wymiarach 24×35 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy wymieszane z masłem ciasteczka i ugniatamy za pomocą łyżki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut, grzanie góra-dół.
- Do rondelka przelewamy 400 ml śmietanki kremówki, dodajemy pokruszoną chałwę i podgrzewamy, ciągle mieszając do momentu połączenia składników i otrzymania jednolitej masy. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
- Twaróg przepuszczamy przez maszynkę 2-3 krotnie. Przekładamy do miski, dodajemy jajka, proszek budyniowy, śmietankę z chałwą, cukier. Całość miksujemy na gładką masę.
- Gotową masę wykładamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 80 minut, grzanie góra-dół. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku na około godzinę.
- Przygotowujemy polewę, w tym celu w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę mleczną w śmietance. Otrzymaną polewę ostawiamy na chwilę by zgęstniała i przestygła. Następnie wykładamy na sernik.
- Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by polewa zastygła.
Czy chałwa w serniku jest mocno wyczuwalna? Ciasto wygląda obłędnie, ale, niestety, mój mąż nie przepada za chałwą (w przeciwieństwie do mnie).
Nie jest mocno wyczuwalna. Dla zmniejszenia intensywności jej smaku, można dać połowę porcji podanej w przepisie 🙂
Czy ser może być z wiaderka?
Ser z wiaderka ma nieco inną konsystencję niż taki samodzielnie mielony, więc, by zachować smak sernika, polecam użyć twarogu w kostce. Ewentualnie wymieszać pół na pół z serem z wiaderka.