Sernik na ciasteczkowym spodzie
W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na pyszny i aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie.
Sernik nie tylko doskonale smakuje ale i pięknie wygląda. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dodatek czekolady sprawia, że jest to iście królewski wypiek. Jeśli poszukujecie przepisu na idealny sernik, z którym poradzi sobie każdy, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE – PRZEPIS
Składniki
- 750 g sera twarogowego z wiaderka
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 2 białe czekolady
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
SPÓD
- 120 g herbatników maślanych
- 50 g masła
POLEWA
- 1 biała czekolada
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
1. Śmietankę kremówkę podgrzać i wrzucić do niej połamaną białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Odstawić do przestygnięcia.
2. Przy pomocy blendera herbatniki rozdrobnić na miał. Dodać roztopione masło i wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć rozdrobnione herbatniki wymieszane z masłem. Całość uklepać za pomocą łyżki.
3. Do miski przełożyć ser twarogowy z wiaderka, cukier oraz skrobie ziemniaczaną. Całość zmiksować do połączenia. Następnie stopniowo dodawać jajka, ciągle miksując. Na sam koniec wlać przestudzoną białą czekoladę rozpuszczoną w śmietance.
4. Gotową masę przelać do tortownicy.
5. Piekarnik rozgrzać do 160° C. Na spód piekarnika umieścić blaszkę z wrzątkiem. Dzięki temu konsystencja ciasta będzie bardziej kremowa.
6. Na środkową półkę wstawić sernik. Całość piec przez 70 minut, grzanie góra-dół.
7. Przygotować polewę: Śmietankę kremówkę podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę. Tak przygotowaną polewą polać przestudzone ciasto. Odstawić do stężenia.